השתלת כבד מתורם חי עשויה להוות אפשרות טובה לטיפול בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום עם גרורות מוגבלות לכבד, אשר אינן נתיחות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery.
החוקרים זיהו 91 חולים עם סרטן מעי גס ורקטום עם גרורות לא-נתיחות לכבד בלבד ומחלה נשלטת תחת טיפול אונקולוגי. בתקופה שבין יולי 2017 ועד אוקטובר 2020, 10 חולים (60% גברים, גיל חציוני של 45 שנים) עברו השתלת כבד מתורם חי והיו במעקב עד תחילת מאי בשנת 2021. עשרה תורמים חיים (70^) ניו גברים בגיל חציוני של 40.5 שנים.
שיעורי התחלואה והתמותה בתר-ניתוחית היו התוצא העיקרי של המחקר; תוצאים אחרים כללו את שיעורי ההישרדות ללא-הישנות ושיעורי ההישרדות הכוללים לאחר שנה וחצי בקרב המושתלים.
מהנתונים עולה כי שיעורי ההישרדות ללא-הישנות עמדו על 62% ושיעורי ההישרדות הכוללים עמדו על 100% לאחר שנה וחצי מתרומת הכבד. לאחר הניתוח, שלושה מושתלים לא פיתח כלל סיבוכים, בשלושה תועדו סיבוכים בדרגה II לפי סיווג Clavien-Dindo ובארבעה חולים תועדו סיבוכים בדרגה III. בקרב התורמים, חמישה לא חוו כלל סיבוכים, ארבעה פיתחו סיבוכים בדרגה I ואחד פיתח סיבוך בדרגה III.
ממצאי המחקר מעידים לראשונה על הישימות והיעילות של השתלת כבד מתורם חי בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום גרורתי בצפון אמריקה. עד כה, כל המידע בנושא היה מתרומת מת ובעיקר מאוסלו בנורבגיה. ממצאים אלו נותנים תקווה לחולים שעד כה היו מיועדים לטיפול כימותרפי פליאטיבי בלבד ולא היו בעלי פוטנציאל להחלמה מהמחלה הממארת.
JAMA Surgery 2022