במאמר שפורסם בכתב העת QJM מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים לאחר השתלת כבד מתורם חי הסיכון להדבקה בנגיף הקורונה גבוהים בשל הדיכוי החיסוני. עם זאת, הסיכון לסיבוכים, כולל צורך באשפוז או אשפוז ביחידת טיפול נמרץ, דומה לזה המתואר באוכלוסייה הכללית.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כין אין נתונים רבים אודות ההשלכות של זיהום בנגיף הקורונה במושתלי כבד. לאור החשש מפני מהלך המחלה במושתלים עם דיכוי חיסוני ובסיכון לנזק כבדי, הם ביקשו לתאר את תוצאות הזיהום הנגיפי בחולים לאחר השתלת כבד מתורם חי.
המחקר הרטרוספקטיבי כלל 41 חולים לאחר השתלת כבד מתורם חי, אשר אובחנו כחולים הקורונה על-סמך בדיקת PCR או ממצאים אופייניים ב-CT של החזה בתקופה שבין אפריל 2020 ועד אפריל 2021.
מדגם המחקר כלל 41 חולים ושני חולים עם זיהום חוזר (גיל ממוצע של 54 שנים, 74% גברים). כ-30% מהמקרים תוארו כקלים, 46.5% היו בדרגה בינונית, 14% היו בדרגה חמורה ו-9% מהמקרים היו מסכני חיים.
החוקרים מדווחים כי 20 חולים (46.5%) נדרשו לבידוד ביתי בלבד, 17 חולים (39.6%) נדרשו לאשפוז בבית החולים, 4 חולים (9%) אושפזו ביחידת טיפול ביניים ושני חולים (4%) אושפזו ביחידות טיפול נמרץ. כ-60% מהחולים לא נדרשו לתוספת חמצן, רק שלושה חולים נדרשו לשיטות פולשניות, שני חולים נדרשו למסכות פנים וחולה אחד נדרש לחיבור פולשני למכשיר CPAP.
בסיכומו של דבר, 41 חולים החלימו (95%) ושני חולים (5%) הלכו לעולמם; מקרה אחד על-רקע COVID ומקרה שני מסיבה אחרת.
מניתוח הנתונים עלה סיכון מוגבר למהלך מחלה חמורה בנשים, בחולים עם מדד מסת גוף גבוה יותר ואלו עם יתר לחץ דם.
החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שחולים לאחר השתלת כבד מתורם חי מצויים בסיכון מוגבר להדבקה בנגיף הקורונה, הם אינם בסיכון מוגבר לסיבוכים, כולל אשפוז לבית חולים או אשפוז ביחידות טיפול נמרץ.