השתלה אוטולוגית של תאי גזע הדגימה תועלת ארוכת-טווח לטיפול בטרשת נפוצה אגרסיבית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-ACTRIMS.
מטרת החוקרים הייתה לקבוע את היעילות והבטיחות בטווח הארוך של השתלת תאי גזע, בפרט הם ביקשו לבחון אם השתלת מח עצם אוטולוגית מובילה להפוגה ממושכת ובטוחה בטווח הקצר והארוך. לצורך כך, הם התבססו על נתונים ממדגם חולים מאוטווה ובחנו את התוצאות ב-72 חולים עם טרשת נפוצה אגרסיבית שעברו השתלת מח עצם בשל טרשת נפוצה בין אוקטובר 2001 ועד פברואר 2021 והיו במעקב למשך לפחות שישה חודשים.
מספר ההתלקחויות הקליניות החדשות לאחר השתלת מח עצם שימש כתוצא העיקרי ונגעים חדשים בבדיקת MRI, הישרדות כוללת ובטיחות ההתערבות שימשו כתוצאים משניים. יתרה מזאת, החוקרים בחנו את הקשר בין מדד EDSS (Expanded Disability Status Scale) ההתחלתי ובין השינויים במדד זה לאורך זמן.
החוקרים מדווחים כי 62 חולים אובחנו עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, שמונה אובחנו עם טרשת נפוצה מתקדמת משנית ושניים אובחנו עם טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. משך המעקב נע בין שמונה חודשים ועד עשרים שנים.
לאורך תקופת המחקר, לא תועדו התלקחויות חדשות. החוקרים מציינים כי תועדו 206 התלקחויות, או 1.1 התלקחויות לכל מטופל בשנה, לפני השתלה, עם מעקב של 195.9 שנות-מטופל. לאחר ההשתלה לא תועדו התלקחויות לאורך מעקב של 288 שנות-מטופל. כל החולים לאחר השתלה לא קיבלו טיפול כלשהו כנגד המחלה.
מהנתונים עולה כי תועד מקרה תמותה אחד 27 ימים לאחר ההשתלה, זאת בשל אלח-דם ומחלת כלי דם ורידיים של הכבד. חולה נוסף הלך לעולמו עקב דלקת ריאות 67 חודשים לאחר ההשתלה. למרות שבדיקות MRI לא בוצעו באופן סדיר לאורך המעקב, לא תועדו נגעים חדשים לאחר ההשתלה. בחולים עם מדד EDSS התחלתי נמוך יותר תועדה בשכיחות גבוהה יותר ירידה במדדי EDSS לאחר ההשתלה. מבין 26 חולים עם מדד EDSS נמוך מ-5, ב-13 תועד שיפור במדדי EDSS, זאת בהשוואה לשישה חולים עם מדד EDSS התחלתי של 5 נקודות ומעלה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי השתלת מח עצם מהווה כלי יעיל בחולים שנבחרו בקפידה והמפתח הוא בזיהוי החולים שהם המועמדים הטובים ביותר לטיפול זה. בחולים לאחר כישלון טיפול תרופתי סטנדרטי, יש לשקול את אפשרות השתלת מח עצם ולהשלים הערכה של החולים במטרה להחליט אם הם צפויים לתוצאה טובה בהתאם למצבם.
מתוך כנס ה-ACTRIMS